Zeg je ‘Zeewolde’ dan zeg je ‘pionieren’. Van een niemandsland in de jaren ’70 naar een recreatiegebied in de jaren ’80, via de jaren ’90, ’00 en ’10 naar het levendige dorp dat het nu is.

Het echte pionieren ligt misschien achter ons, maar de pioniersgeest is gebleven. En precies die instelling maakt dat Zeewolde zich blijft ontwikkelen. Ook op het gebied van duurzaamheid.

Hoe het begon

Er was eens een dorp in Flevoland met zo’n 21.000 inwoners. Het dorp kenmerkte zich door water, groen, recreatie en een pioniersgeest. De zon scheen in dat dorp net zo vaak als in om­lig­gende dorpen, maar het bijzondere aan dit dorp was de bovengemiddelde wens om die zon ook nuttig te gebruiken.

Op een dag in 2016 kwam de lokale woning­corporatie in contact met een lokale energie­leverancier. Want de woning­corporatie wilde haar woningen verduurzamen en zo haar huurders helpen om woonlasten te verlagen. En wat zou het dan mooi zijn als de gekozen oplossing ook alle niet-huurders in dat dorp ten goede kwam.

De partijen gingen met elkaar in gesprek. Er werd gepraat, gepuzzeld, geprobeerd, gelachen, gerekend en uiteindelijk, uiteindelijk kwam er een plan. Een plan dat zo goed bleek dat de lokale gemeenteraad besloot het te steunen. Zij verleende gemeentegarantie, waardoor het plan financieel haalbaar werd.

En zo is het gekomen dat sinds de zomer van 2017 zonnepanelen geplaatst worden op daken van Woonpalet en dat de zonnestroom beschikbaar gesteld wordt aan Zeewoldenaren. Zonder dat de Zeewoldenaren zelf hoeven te investeren. Want daarvoor trekt ZeewoldeZon externe financiers aan. Opbrengst? Vergroening van Zeewolde, verduurzaming van de woningen van Woonpalet, verlaging van de energierekening van Zeewolde­naren en…. een mooi verhaal!

Concreet

In juli 2017 plaatste ZeewoldeZon haar eerste zonnepanelen. Ze werden gelegd op appartementen­complex Beaufort en maken deel uit van een reeks van inmiddels 2.380 zonnepanelen te vinden op Buitendijk (aan de Terp), Carré (aan de Verbeelding), Kastanjelaan 10, Kruidenborg (aan Duifkruid) op drie appartementencomplexen aan de Boomkleverlaan, op Parkzicht (aan de Teylingen) en op Oudaen. Alle appartementencomplexen zijn van Woonpalet, die om niet de daken beschikbaar stelt. Sinds de zomer van 2020 liggen er ook zonnepanelen op een fruitschuur in het buitengebied van Zeewolde.

Akte van oprichting ZeewoldeZon

Eerste zonnepanelen ZeewoldeZon

Woont u in Zeewolde en bent u nieuwsgierig naar het voordeel van ZeewoldeZon? Vraag dan een vrijblijvende offerte aan.